Rólam

Sántha Judit

Hiszem, hogy a magunkon való munkálkodás egész életünkre szól. Ahogy rendszeres karbantartás nélkül egy új otthon is megkopik, bekoszolódik, úgy saját lelkünk állapotával is törődnünk kell. Jómagam is ezt teszem, ez közös érdekünk. A klienseimtől is tanulok. A pszichológiai konzultációra közös utazásként tekintek legszívesebben. Bizonyos kihívásokra, elakadásokra, megoldandó helyzetekre fókuszálva, útikalauzként kísérem a folyamatot, mindeközben rám is hat a folyamat.

Közel egy évtizede dolgozom pszichológusként felnőttekkel, fiatalokkal és gyerekekkel. Krízistanácsadó szakpszichológusként a legjobb tudásommal támogatom a hozzám fordulókat elakadásaikban, nehézségeikben. Meggyőződésem, hogy a megértés és az elfogadás hidat képez az emberek között, és ha ezt megtapasztaljuk, akkor gyógyul a lélek.

Sántha Judit pszichológus Nagykanizsa Zala
Pszichológiai irányzatok, amelyek leginkább meghatározzák a munkámat, szemléletemet:

Megoldásfókuszú coaching

“Egy problémát nem lehet ugyanazzal a gondolkodásmóddal megoldani, amivel azt létrehoztuk.” – mondta Albert Einstein. Elakadásaink során a korábban eredményes megküzdési módok már kevésbé hatékonynak bizonyulhatnak, ezért szükséges lehet újakat kialakítani. Fontosnak tartom felszínre hozni és kiaknázni a klienseim erőforrásait, értékeit, lehetőségeit.

Egzisztenciális pszichológia

Az olyan létkérdések, mint például a döntés, felelősségvállalás, választás, akarat, élet-halál, mind foglalkoztatnak. Bár talán nem gondolnánk, de ezek a témák a felszín alatt nagyon meghatározzák mindennapi működésünket, nehézségeink sokszor visszavezethetőek rájuk. Ezért a konzultációk előrehaladtával számos alkalommal előkerülnek.

Pár- és családterápiás rendszerszemlélet

Társas lények vagyunk, kapcsolatainkban kölcsönösen hatunk egymásra. Így saját működésünk is társas kontextusban érthető meg igazán. Hatásunk továbbgyűrűzhet másokban, akárcsak egy beejtett kavics okozta hullám a vízben. Mindeközben a környezetünk visszahat ránk. A konzultációk során hangsúlyt kap az összefüggések és folyamatok felismerése.

Mindfulness – tudatos jelenlét

A tudatosság fokozása – minden pszichológussal való munka egyik kívánt velejárója – komoly fejlődést hozhat kapcsolatainkban és életminőségünkben. A rohanó hétköznapok közepette a konzultációink során megengedhetjük magunknak, hogy megálljunk és jelen legyünk. Ennek gyakorlására ösztönzöm klienseimet a konzultációs téren kívül is.
Képzettségeim:
Tanácsadó szakpszichológus – Krízis specializáció (ELTE)
Munka- és szervezetpszichológus (BME)
Viselkedéselemző (Debreceni Egyetem, Marshall University WV, USA)