Gyakran ismételt kérdések

Mi történik az első alkalmon?

Az első alkalommal megismerkedünk, beszélünk a megkeresés okáról, az együttműködésünk kereteiről és arról, hogyan tovább.

Mennyi ideig tart egy alkalom, és milyen gyakran találkozunk?

Egy ülés hossza 50 perc. Legtöbb esetben heti egy alkalommal találkozunk.

Meddig tart a tanácsadás folyamata?

A folyamat hossza függ a problémától és a céloktól. Jellemzően 4-8 alkalommal találkozunk, de egyénileg változó, hogy ennél rövidebb vagy hosszabb folyamat látszik indokoltnak. Ezt is mindig személyre szabottan alakítjuk együtt.

pszichológiai tanácsadás gyik faq

Miben más a pszichológiai tanácsadás, mint ha a barátaimhoz, rokonaimhoz fordulok segítségért?

A hozzánk közel álló barátok, rokonok rendkívül fontosak, becsüljük és ápoljuk ezeket a kapcsolatainkat! Fontos, hogy tudjunk velük megbeszélni dolgokat, kikérni a véleményüket minket foglalkoztató kérdésekben. Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy akár a legjobb szándékkal adott baráti tanács is rosszul sülhet el.

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor a pszichológus felkeresése szolgálja az érdekünket. Míg a barátok gyakran nem tudnak pártatlanok lenni, hiszen nehéz leválasztani saját érintettségüket, a pszichológus objektívebben tud jelen lenni. A barátunk érzelmileg nem mindig elérhető, esetleg őt is nyomasztják a saját gondjai.

Az ülések alkalmával nem szükséges cenzúrázni gondolatainkat, érzéseinket, sőt! Szeretteinknek vonakodhatunk kitárulkozni, féltve a kapcsolatunkat. Nem akarjuk őket terhelni, megbántani, vagy épp attól tartunk, nem lennénk ugyanannyira szerethetőek.

A pszichológusi etika a kliens érdekeit tartja szem előtt, a keretek tiszták. A szakmaiság biztonságot jelent.

Miért keressek fel pszichológust, ha a problémámat úgysem tudja ő megoldani?

A rajtunk kívül álló történésekre valóban nincs ráhatása a segítő szakembernek. Ugyanakkor épp a közös beszélgetések alkalmával kerülhet a helyzetünk teljesen más megvilágításba. Közben rájöhetünk mit tehetünk magunkért, mi az, amin változtathatunk a lelki egészségünk érdekében.

Például a pszichológussal való beszélgetés nem tesz semmissé egy fájó szakítást. Ugyanakkor segíthet átjutni ezen a nehéz időszakon. Az ő empatikus odafordulása nyomán Ön nem fog eredménytelenül rágódni újra meg újra ugyanazokon a témákon, hanem

  • megismeri érzéseit, indítékait,
  • megérti reakcióit,
  • felismeri az összefüggéseket,
  • felfedezi erőforrásait.